Het voornaamste doel van een PAGO is het vroegtijdig opsporen van de gezondheidsrisico’s die met werk te maken hebben. De inhoud van het onderzoek wordt vastgesteld op basis van de risico’s die naar voren komen vanuit de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Naast deze werkgerelateerde risico’s zijn er meer risico’s die de duurzame inzetbaarheid bedreigen. Denk aan een ongezonde leefstijl, met risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, suikerziekte en kanker. Vanuit StretchUp adviseren wij deze risico's ook mee te nemen door een PAGO te combineren met een Preventief medisch onderzoek (PMO).
Wat zijn een PAGO en PMO?
PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek): Dit onderzoek is specifiek gericht op de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan de arbeidsomstandigheden. Het wordt uitgevoerd om de gezondheid van werknemers te monitoren in relatie tot de risico's op de werkplek, zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen of fysieke belasting. De noodzaak van een PAGO wordt vaak bepaald op basis van de RI&E.
PMO (Periodiek Medisch Onderzoek): Dit is een algemene gezondheidscheck die periodiek wordt uitgevoerd bij werknemers. Het doel van een PMO is om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen die gerelateerd kunnen zijn aan het werk of de werkomgeving. In sommige sectoren of bedrijven kan een PMO verplicht zijn, terwijl het in andere gevallen optioneel is.
Een PAGO heeft als doel om de gezondheid van zowel werknemers als de organisatie in kaart te brengen, zodat er actie kan worden ondernomen om deze te verbeteren. Het richt zich specifiek op het voorkomen of beperken van gezondheidsrisico's die verband houden met het werk. Werknemers kunnen vrijwillig deelnemen aan het PAGO.
Sommige risico's op de werkvloer vereisen verplicht het aanbieden van een PAGO. Dit geldt bijvoorbeeld voor werknemers die 's nachts werken, en situaties waarbij werknemers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, beeldschermwerk, lawaai, trillingen, kunstmatige optische straling of elektromagnetische velden. Ook voor werken onder overdruk en situaties waarbij mogelijk blootstelling aan gevaarlijke stoffen plaatsvindt, is het aanbieden van een PAGO verplicht.
De resultaten van het PAGO worden vastgelegd in een medisch dossier dat gedurende 40 jaar moet worden bewaard. Om werkgevers te ondersteunen bij het omgaan met blootstelling aan gevaarlijke stoffen, hebben de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) een leidraad ontwikkeld die te vinden is in de Leidraad preventief medisch onderzoek van werkenden bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Naast het aanbieden van een PAGO is er ook een Arbeidsomstandighedenspreekuur beschikbaar, waar werknemers terecht kunnen bij de bedrijfsarts voor gezondheidskundige vragen met betrekking tot het werk.
Of een PAGO verplicht is, hangt dus af van verschillende factoren, waaronder wet- en regelgeving, cao-afspraken en bedrijfsbeleid. Werkgevers zijn echter altijd verplicht om de gezondheid en veiligheid van hun werknemers te waarborgen, en in sommige gevallen kan het uitvoeren van dergelijke periodieke gezondheidsonderzoeken daarbij helpen.
Als laatste:
Wist je dat het mogelijk is om meerdere gezondheidsrisico's in één keer aan te pakken? Als je medewerkers verschillende risico's lopen op de werkvloer, kunnen de Periodieke Arbeidsgezondheidskundige Onderzoeken (PAGO's) worden gecombineerd.
Door PAGO's te combineren, krijg je een holistisch beeld van de gezondheid van je medewerkers en kun je effectieve maatregelen nemen om hun welzijn te verbeteren. Zo kunnen bijvoorbeeld chauffeurs die ook 's nachts werken en zware objecten tillen, een gecombineerd PAGO krijgen dat gericht is op nachtarbeid en fysieke belasting.
Vul hier uw gegevens in