Blog: Worden PMO’s onderschat door veel MKB bedrijven?

10-07-2024 | Blog

In veel MKB-bedrijven wordt het belang van een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) vaak onderschat, vooral wanneer het niet verplicht vanuit de wet- en regelgeving of cao-afspraken. Dit kan verschillende redenen hebben, maar het is belangrijk om te erkennen dat het welzijn van werknemers niet alleen bepaald wordt door wettelijke verplichtingen.

 

Hier zijn enkele redenen waarom een PMO, zelfs als het niet verplicht is, van cruciaal belang kan zijn voor MKB-bedrijven:

 

Vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen: Een PMO biedt de mogelijkheid om gezondheidsproblemen bij werknemers vroegtijdig op te sporen. Zelfs kleine gezondheidsproblemen kunnen leiden tot verzuim en verminderde productiviteit. Door deze problemen in een vroeg stadium te identificeren, kunnen passende maatregelen worden genomen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen.

 

Preventie van arbeidsgerelateerde ziekten: Veel gezondheidsproblemen worden veroorzaakt of verergerd door de werkomgeving. Een PMO kan helpen bij het identificeren van risico's op de werkplek die de gezondheid van werknemers kunnen schaden. Door deze risico's aan te pakken en preventieve maatregelen te nemen, kunnen arbeidsgerelateerde ziekten worden voorkomen.

 

Verhoging van de werknemerstevredenheid: Het aanbieden van een PMO aan werknemers laat zien dat het bedrijf zich bekommert om hun gezondheid en welzijn. Dit kan de loyaliteit en tevredenheid van werknemers verhogen, wat op zijn beurt kan leiden tot een hogere productiviteit en betere prestaties.

 

Besparing op kosten: Hoewel het uitvoeren van een PMO initieel kosten met zich meebrengt, kan het op de lange termijn kostenbesparend zijn. Door gezondheidsproblemen vroegtijdig aan te pakken, kan verzuim worden verminderd en kunnen kosten als gevolg van ziekteverlof en vervanging van personeel worden beperkt.

 

Wettelijke verplichtingen kunnen veranderen: Hoewel een PMO op dit moment misschien niet verplicht is, kunnen wet- en regelgeving in de toekomst veranderen. Door proactief te zijn en een PMO aan te bieden, kunnen MKB-bedrijven voorbereid zijn op mogelijke toekomstige eisen op het gebied van arbeidsgezondheid en -veiligheid.

 

Kortom, hoewel een PMO misschien niet verplicht is, kan het van onschatbare waarde zijn voor MKB-bedrijven door het welzijn van werknemers te bevorderen, kosten te besparen en te voldoen aan de verwachtingen van werknemers en de samenleving als geheel.

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen? Neem vrijblijvend contact op met onze Adviseur Arbeid en Gezondheid.

Vul hier uw gegevens in


Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor uw bericht, u hoort binnen 48 uur van ons.